Nákupní průvodce / Podle oblasti
Rioja
Nejznámější španělská vinařská oblast vděčí za svoji popularitu červeným vínům z odrůdy Tempranillo, která jsou ceněná zvláště pro svoji schopnost dlouhodobého zrání. Tempranillo v sobě spojuje eleganci a strukturu Cabernet Sauvignonu a ovocnost Merlotu.
Červená vína Rioja
Bílá vína Rioja
Doprava zdarma při nákupu od 2000 Kč • Množstevní sleva při nákupu od 3000 Kč • Všechna vína skladem • Vše o nákupu zde
Klasifikace červených vín Rioja:
Rioja – dříve označované „Vin Joven“ což znamená „mladé víno“, základní víno, výrazná ovocnost a svěžest, málo znatelná tříslovina, minimálně nebo vůbec sud, zrání 1-2 roky
Crianza – nejdostupnější kategorie vín Rioja, vysoce kvalitní víno pro každodenní pití, vyšší tříslovina, 1 rok v sudu, většinou použitém, 1 rok v láhvi
Reserva – vybraná vína nejlepších ročníků s vynikajícím potenciálem, zrání minimálně 3 roky, alespoň jeden rok v sudech, většinou však déle, 2 roky v láhvi
Gran Reserva – vybraná vína z výjimečných ročníků, minimálně 2 roky v dubových sudech a 3 roky v láhvi, vinaři většinou nechávají zrát vína déle, takže se objevují na trhu až 10 let po sklizni, takováto vína mají archivační potenciál až 30 let
Klasifikace bílých vín Rioja:
Crianza – minimálně 6 měsíců v sudu
Reserva – minimální doba zrání 2 roky, alespoň 6 měsíců v sudu
Gran Reserva – minimální doba zrání 4 roky, alespoň jeden rok v sudu
Pro sudy se používá převážně americký dub.
Charakteristika
Aroma: třešně, švestky, kopr, vanilka, kůže
Doporučená teplota podávání: 12°C až 15°C, doporučuje se dekantovat
Typ sklenice: univerzální sklenice na červené víno
Archivace: zrání více než 10 let
Gastronomie
ideální je s jehněčím masem, vyšší tříslovina se hodí k tučným pokrmům, báječně se páruje s chorizem, hodí se k pečenému vepřovému nebo kuřecímu masu