Finca Nueva
Finca Allende je především oceňována znalci investičních vín. Vinařství vede známý španělský vinař Miguel Angel de Gregorio, který vychází ze stylu vín z Bordeaux, nicméně nechává v nich projevit typický terroir oblasti Rioja. Jako jeden z mála místních vinařů dokáže vyrobit i špičkové bílé víno.
Vinifikace
Hrozny jsou odstopkovány a ponechány nerozdrcené v nerezových tancích po dobu 6 dní k studené fermentaci při teplotě 5°C. Vlastní fermentace probíhá po dobu dalších 10 dnů při kontrolované teplotě 28°C a každý den bylo víno třikrát přečerpáno. Následuje macerace na slupkách po dobu 16 dní, po které je víno stlačeno na vertikálním lisu a následuje malolaktická fermentace v nerezových tancích. Dále víno zraje 14 měsíců ve francouzských dubových sudech a rackováno bylo každé 4 měsíce. Do lahví se plnilo bez filtrace a jakéhokoliv čištění.
Ročník 2014
Rok 2014 začal nezvykle studeným a deštivým počasím, které zvýšilo zásoby vody v hlubokých vrstvách půdy. Nízké teploty trvaly až do poloviny dubna, kdy oteplení podnítilo rašení pupenů. Konec dubna a celý květen byly teplé a slunečné, s dostatečným množstvím srážek, následované suchým červnem. V jeho druhém týdnu přišla réva do květu. Červenec a srpen byly suché s mírnými teplotami a studenými nocemi. Hrozny začaly dozrávat během druhého srpnového víkendu a výborné vegetační podmínky byly příslibem skvělé zralosti. Září bylo poznamenané častými bouřkami a střídavými dešti. Toto počasí trvalo až do začátku října a přineslo nákazu plísní Botrytis. Naštěstí říjen přinesl nižší teploty, studené noci a pouze malé srážky a nákaza ustoupila. V tento čas byla zralost hroznů perfektní se skvělou kyselinou. Sklizeň začala 8. října a kvůli napadení některých hroznů muselo být třídění extrémně pečlivé.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.