Finca Nueva
Finca Allende je především oceňována znalci investičních vín. Vinařství vede známý španělský vinař Miguel Angel de Gregorio, který vychází ze stylu vín z Bordeaux, nicméně nechává v nich projevit typický terroir oblasti Rioja. Jako jeden z mála místních vinařů dokáže vyrobit i špičkové bílé víno.
Vinifikace
Hrozny jsou odstopkovány a ponechány nerozdrcené v nerezových tancích po dobu 6 dní k studené fermentaci při teplotě 5°C. Vlastní fermentace probíhá po dobu dalších 14 dnů při kontrolované teplotě 28°C a každý den bylo víno třikrát přečerpáno. Následuje macerace na slupkách po dobu 20 dní, po které je víno stlačeno na vertikálním lisu a následuje malolaktická fermentace v sudech. Dále víno zrálo 16 měsíců v nových francouzských dubových sudech a rackováno bylo každé 4 měsíce. Do lahví se plnilo bez filtrace a jakéhokoliv čištění.
Ročník 2016
Rok 2016 začal mírnou a deštivou zimou, která vytvořila podmínky pro rašení pupenů ve druhém dubnovém týdnu. Jaro bylo slunečné a teplé s několika dešti v dubnu a květnu. Réva začala kvést v druhém červnovém týdnu se suchým a teplým počasím. Červenec byl abnormálně teplý a suchý, ale réva toto počasí snášela dobře díky bohatým zásobám vody v dolních vrstvách půdy ze zimy. Hrozny začaly dozrávat v prvním týdnu v srpnu. Srpen byl suchý a s normálními teplotami, zatímco v první polovině září silně pršelo. Skvělá kondice rostlin a svěží severní větry naštěstí zabránily výskytu obávané plísně Botrytis. Zbytek září a říjen byly opět teplé a slunečné. Hrozny tak mohly dosáhnout dokonalé zralosti v perfektní kondici. Sklizeň začala 10. října za slunečného a svěžího podzimního počasí. Tento ročník má výjimečné ovocné aroma, výborně vyváženou kyselinu, dobře definované třísloviny a velkou kvalitu a eleganci.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.