Nákupní průvodce / Podle odrůdy

Chardonnay

Nejoblíbenější bílá odrůda Starého a Nového světa díky atraktivní chuti a svěžesti

Chardonnay v shopu s filtrováním

Svěží a šťavnatá Chardonnay
Plná a tělnatá Chardonnay
Šumivá Chardonnay

Charakteristika

Barva: od světlé až po sytě žlutou

Aroma: žluté jablko, grapefruit, čínská hvězdice, ananas, mango, vanilka, máslo, toast

Chuť: většinou jako suché víno, střední nebo plné tělo, střední kyselina, mineralita

Doporučená teplota podávání: 8°C až 12°C, plnější Chardonnay ze sudu až 14°C

Typ sklenice: na bílé víno 250-350ml, u plného tělnatého chardonnay vyzkoušejte sklenici na burgundské

Archivace: svěží, šťavnatá 3-5 let, plná, tělnatá 3-10 let

Gastronomie

Mořské plody k šumivým vínům. Ryby ke svěžím šťavnatým vínům. Smetanové omáčky, grilované ryby nebo polévky k plným tělnatým vínům.

Kde se pěstuje

Francie (45,243 ha)
USA (40,846 ha, nejvíce v Kalifornii)
Austrálii (27,773 ha)
Itálie (19,709 ha)
Chile (13,082 ha)
Rakousko
celkem ve světě 199,532 ha

Mohlo by Vás zajímat

Příběh a historie Chardonnay

Košík

loader