Barolo

Mimořádné víno z Piemontu

  • Barolo Bricco San Pietro DOCG 2016 (Broccardo)
    93 bodů
    Robert Parker
    Bestseller
    Gambero Rosso
  • Barolo DOCG Bricco San Pietro Riserva 2016 (Broccardo)
    94 bodů
    Robert Parker
  • Barolo Ravera DOCG 2018 (Broccardo)
    92 bodů
    Robert Parker
  • Barolo Paiagallo DOCG 2018 (Broccardo)
    92 bodů
    Robert Parker
  • Barolo je obec ve stejnojmenné vinařské oblasti v Piemontu a také regionální název pro vína z odrůdy Nebbiolo, které vděčí Barolo i celý Piemont za své renomé. Vinařská oblast Barolo je pravděpodobně nejznámějším DOCG v Itálii a stejnojmenné víno je typické svou světlou barvou, charakteristickým aroma růží a dehtu a mimořádně velkým potenciálem archivace.

    Víno náročné na čas

    Barolo je společně s Barbarescem považované za nejlepší červené víno Piemontu. Obě se vyrábí z odrůdy Nebbiolo a právě Nebbiola z těchto dvou oblastí dosáhla takového renomé, že se vína nepojmenovávají po odrůdě, ale jsou známá podle svého regionálního jména Barolo a Barbaresco. Nebbiolo je bezpochyby nejlepší modrou odrůdou severní Itálie, ale také naprosto nekompromisní pokud jde o čas a péči, které se mu musí věnovat.

    Tradiční Barolo je jedním z nejnáročnějších vín na světě pokud jde o dobu zrání. Mošt leží na slupkách 3 a více týdnů, čímž se do vína dostává obrovské množství tříslovin. Ty pak potřebují dlouhé zrání nejprve ve velkoobjemových sudech a následně další i desítky let zrání v láhvi, aby se třísloviny zakulatily a zjemnily, víno plně rozvinulo a bylo možné ho pít. Problém je, že není zase tak mnoho milovníků vína, kteří jsou ochotní čekat tak dlouho na ne vždy zaručený výsledek. Náročnost tradičního Barola na čas byla hlavním důvodem, proč bylo dlouho známé pouze úzkému okruhu nejvěrnějších obdivovatelů.

    Válka o Barolo

    Jeho větší přístupnost zajistila až úprava vinifikačních postupů, aby šlo výsledné víno vychutnat už dříve. V 80. letech někteří vinaři začali experimentovat se zkrácenou dobou macerace a místo zrání ve velkých sudech použili menší francouzské barikové sudy. Spory o to „pravé“ Barolo mezi zastánci tradice a moderního přístupu se vedli dlouho, ale dnes se situace ve většině vinařství ustálila na stavu, kdy se z obou táborů používá to nejlepší a zároveň se zkouší různé přístupy. Pravým vítězem „válek o Barolo“ jsou nakonec milovníci vína, protože se jim otvírá nespočet příležitostí prozkoumat různé styly  Barola a mít větší a lepší výběr než kdy předtím. A zajímavým, i když nepřekvapivým faktem je, že ať už jde o tradiční Barolo, nebo jeho moderní, lépe přístupnou verzi, jednu věc mají společnou bez výjimky – velmi nadprůměrnou cenu.

    Kraj kopců a mlh

    Oblast Barolo leží jihozápadně od městečka Alba v pahorkatině Langhe v Piemontu. Kraj je typický kopcovitou krajinou, relativně horkými léty, následovanými mlhavým podzimem a chladnou, mlhavou zimou. Mlhy (italsky nebbia) jsou typické především pro údolí řeky Tanaro, o Nebbiolu se někdy mluví jako o původní odrůdě nejlépe adaptované na toto unikátní počasí.

    V oblasti je celkem 11 vinařských obcí – Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello, Roddi a Verduno. Hrozny pro Barolo se dají pěstovat pouze na těch nejlepších vinicích, protože náročné Nebbiolo potřebuje v létě extrémně mnoho slunce. Jedná se tak o ideální, jižně orientované vinice s vápenatou půdou u obcí Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga, La Morra a  Monforte d’Alba, ostatní obce mají Barola pouze minimum.

    Celkem v Barolu zaujímají vinice plochu 1886 ha. Není to nijak mnoho. Od 90. let se vysazují nové vinice a celková plocha se tak zvýšila o 40 %, ne na všech nově založených vinicích ale dokáže Nebbiolo vždy dosáhnout plné zralosti.

    Nebbiolo je velmi citlivé na nuance ve složení půdy i v klimatických podmínkách jednotlivých ročníků. V západní části oblasti kolem obcí La Morra a Barolo dávají vápenité a úrodnější půdy vzniknout elegantním, aromatickým a zakulacenějším vínům. Najdete zde slavné vinice Brunate, Cerequio, Le Rocche, La Serra (La Morra) a nejslavnější vinici v Barolu – Cannubi. Východní část kolem obcí Castiglione Falletto, Serralunga a Monforte má chudší, více pískovcové půdy a dává koncentrovaná, intenzivní Barola s tím nejplnějším tělem, která potřebují velmi dlouhé zrání.

    Charakteristika Barola

    V současné době musí víno označované jako Barolo splňovat následující podmínky – musí být ze 100 % vyrobené pouze z odrůdy Nebbiolo, není už povolené ani dříve praktikované přimíchávání Barbery. Výnos vinice je limitovaný na 8000 kg na 1 ha, ti nejlepší vinaři ale při snaze o co nejvyšší kvalitu výsledných vín omezují výnosy silným prořezáváním ještě daleko více. Dva roky musí Barolo zrát v sudu a další minimálně 1 rok v láhvi než mohou být prodávána. Jako Riserva může být označené víno, které zrálo před prodejem minimálně 5 let.

    Košík

    Top