La Rioja Alta

Světová vína z regionu Rioja Alta

  • , ,
  • Viña Alberdi Reserva 2018 (La Rioja Alta)
    92 bodů
    Robert Parker
  • Gran Reserva 890 2005 (La Rioja Alta)
    95 bodů
    Robert Parker
  • Sto let tradice a kořeny v Bordeaux

    Konec 19. století byl ve vinařské oblasti Rioja ve znamení velkého rozvoje. Za ten vděčil region částečně také faktu, že se jinde nedařilo. Konkrétně v Bordeaux, kde byly vinice postižené škůdci, plísní a celkově ekonomickou krizí. Mnoho vinařů proto z Bordeaux odešlo do jiných zemí. V tu samou dobu založilo 5 rodin z Riojy a Baskicka sdružení Sociedad Vinícola de La Rioja Alta. Základnou se staly vinné sklepy obce Haro a prvním sklepmistrem sdružení a dodavatelem potřebného know-how se stal Monsieur Vigier právě z Bordeaux. Malou zajímavostí ještě je, že první prezidentkou sdružení byla žena, Doña Saturnina García Cid y Gárate.

    Prvním vínem pana Vigiera se stala Reserva 1890, předchůdce dnešní Gran Reservy 890. Další milník přišel v roce 1904, kdy jeden ze zakladatelů sdružení, Don Alfredo Ardanza, navrhl sloučení se svým vinařstvím Ardanza. Na počest této události bylo vyrobená Reserva 1904, ze které se postupně stala dnešní Gran Reserva 904. A konečně v roce 1942 vzniklo Viña Ardanza, nejznámější víno celého vinařství, následované Viña Arana v roce 1974  a Viña Alberdi v roce 1978.

    Od dubu k vínu

    La Rioja Alta dokonale spojuje moderní přístup a osvědčené tradice. Ukazuje to i fakt, že má rovnou dva sklepy – původní historické, víc než sto let staré vinařství v Haro a druhý moderní sklep v Labastidě. Ten byl postavený v roce 1996 a je vybavený nejmodernějšími technologiemi, které opět výrazně zvýšily kvalitu výsledných vín. Nic ale při procesu zrání nenahradí tradiční dub a tady se dostávají ke slovu stoletími osvědčené postupy a tradiční řemeslo. Každý z celkem 30 tisíc sudů vinařství vznikl v bednářství historického vinařství v Haro výlučně řemeslnými metodami. Dřevo se dováží ze Spojených států a dva roky suší pod širým nebem.

    Stejná péče je pak věnována i vínu při zrání v sudech. Každý z nich se ručně rekuje vždy po šesti měsících při světle svíčky. Jde o to co nejvíce podpořit správný vývoj vína, odstranit přirozenou cestou usazeniny a sledovat individuálně každý sud. Po pobytu v sudech vína dále zrají v lahvi, kde vypilují svůj charakter, zakulatí se a plně rozvinou všechny své kvality. Ty nakonec potvrzují mnohá světová ocenění, například Gran Reserva 890 byla v roce 2019 zařazená prestižním časopisem Wine Spectator mezi nejlepší vína světa.

    Košík

    Top