JAK VYBRAT VÍNO Z RIOJY? NÁKUPNÍ PRŮVODCE RIOJA
Torre de Oña
Vinařství koupené skupinou La Rioja Alta v roce 1995. Vinice o rozloze 45 ha se nachází v okolí obce Laguardia v oblasti Rioja Alavesa a je na nich vysazená především odrůda Tempranillo, dále pak v menším množství Mazuelo nebo Garnacha a Viura.
Vinice a hrozny
Tempranillo s malým procentem Mazuelo (5%) z vinic Altos de Valecilla, Calvo, Martelo a Berzal, které obklopují vinařství. Hlinito-vápencové půdy produkují menší hrozny, které dávají koncentrovaný mošt, velmi aromatický a komplexní, typický pro tento terroir.
Jak probíhá vinifikace
Hrozny byly sbírány ručně a přepravovány v chlazených vozech do vinařství, aby nedošlo k jejich poškození. Po ochlazení na 4 ° C a jemném lisování byly hrozny ošetřeny devíti dny v teplotě pod 10 ° C. Toto “studené namáčení” zvýrazní jejich konkrétní vlastnosti. Po alkoholovém kvašení a maceraci trvající 15 dní, bylo 80% vína dáno do nových francouzských a kavkazských dubových sudů, kde prošly jablečno-mléčnou fermentací do konce ledna 2016. Během tohoto zrání probíhaly 2 batonáže týdně. Poté víno zrálo 18 měsíců v nových sudech z francouzského dubu (40%), v použitých francouzských sudech (35%) a nových sudech z kavkazského dubu (25%). Víno bylo třikrát “rekováno” tradiční metodou ze sudu do sudu. Lahvováno bylo v září 2018.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.