Torre de Oña Reserva 2016

602

Střední hloubka, granátově červená barva s výrazným růžovým okrajem, čisté a jasné. Intenzivní vůně s tóny tmavého ovoce (černý rybíz, ostružiny a švestky) splývající s vlídnou, intenzivní kyticí hřebíčku, bílého pepře, lékořice a cedru. V ústech plné, svěží a dobře vyvážené, s výraznými uhlazenými tříslovinami vedoucími k dostatečné a dlouhotrvající dochuti. Torre de Oña opět předvádí typičnost jedinečného terroiru Rioja Alavesa. Ideální k pečeným rybám a masu, eintopfům na víně a k pikantním klobáskám nebo uzeným a zralým sýrům.

Skladem

Katalogové číslo: 71-TO-R20-2016 Kategorie:

Profil vína

Cukr
Kyselina
Tělo
Tříslovina
Alkohol
JAK VYBRAT VÍNO Z RIOJY? NÁKUPNÍ PRŮVODCE RIOJA

Torre de Oña

Vinařství koupené skupinou La Rioja Alta v roce 1995. Vinice o rozloze 45 ha se nachází v okolí obce Laguardia v oblasti Rioja Alavesa a je na nich vysazená především odrůda  Tempranillo, dále pak v menším množství Mazuelo nebo Garnacha a Viura.

Vinice a ročník

Tempranillo s malým procentem Mazuelo (5%) z vinic Altos de Valecilla, Calvo, Martelo a Berzal, které obklopují vinařství. Hlinito-vápencové půdy produkují menší hrozny, které dávají koncentrovaný mošt, velmi aromatický a komplexní, typický pro tento terroir. Počasí přálo vývoji révy a absence škůdců a nemocí umožnila, aby hrozny zůstaly v mimořádné kondici až do konce sklizně. Sklizeň byla jedna z nejdelších v historii vinařství a to především díky dobrému počasí, které provázelo celou sezónu. Toto víno je definováno svou vyvážeností, intenzitou, aromatickou kvalitou a nádhernou zralostí polyfenolů, snadno vnímatelnou v hladkosti a kulatosti jeho tříslovin. El Consejo Regulador dala tomuto ročníku oficiální hodnocení Velmi dobrý.

Sklizeň a vinifikace

Hrozny byly sbírány ručně do 20kilových boxů a přepravovány v chlazených vozech do vinařství, aby nedošlo k jejich poškození. Tady byly na 24 hodin ochlazeny na 4 ° C. Po jemném odstopkování prošly novými optickými třídícímy stoly. Dalších 9 dnů hrozny strávily v teplotě pod 10 ° C. Toto “studené namáčení” zvýrazní jejich konkrétní vlastnosti. Po alkoholovém kvašení a maceraci trvající 15 dní, bylo 75% vína dáno do francouzských a kavkazských dubových sudů, kde prošly jablečno-mléčnou fermentací do konce ledna 2017. Během tohoto zrání probíhaly 2 batonáže týdně. Poté víno zrálo 18 měsíců v nových sudech z francouzského dubu (40 %), v použitých francouzských sudech (35 %) a nových sudech z kavkazského dubu (25 %). Víno bylo třikrát “rekováno” tradiční metodou ze sudu do sudu. Lahvováno bylo v květnu 2019.

Vinař

Torre de Oña

Odrůda

Cuvée (95 % Tempranillo, 5% Mazuelo)

Země původu

Vinařská oblast

Kategorie podle zbytkového cukru

Přívlastek

Ročník

Archivace až do

2025

Obsah alkoholu

14,5 % obj.

Obsah kyseliny

5,3 g/l

Objem

0,75 l

Alergeny

Oxid siřičitý a siřičitany

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Torre de Oña Reserva 2016“

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.