JAK VYBRAT VÍNO Z RIOJY? NÁKUPNÍ PRŮVODCE RIOJA
Torre de Oña
Vinařství koupené skupinou La Rioja Alta v roce 1995. Vinice o rozloze 45 ha se nachází v okolí obce Laguardia v oblasti Rioja Alavesa a je na nich vysazená především odrůda Tempranillo, dále pak v menším množství Mazuelo nebo Garnacha a Viura.
Vinice a ročník
Tempranillo s malým procentem Mazuelo (5%) z vinic Altos de Valecilla, Calvo, Martelo a Berzal, které obklopují vinařství. Hlinito-vápencové půdy produkují menší hrozny, které dávají koncentrovaný mošt, velmi aromatický a komplexní, typický pro tento terroir. Počasí přálo vývoji révy a absence škůdců a nemocí umožnila, aby hrozny zůstaly v mimořádné kondici až do konce sklizně. Sklizeň byla jedna z nejdelších v historii vinařství a to především díky dobrému počasí, které provázelo celou sezónu. Toto víno je definováno svou vyvážeností, intenzitou, aromatickou kvalitou a nádhernou zralostí polyfenolů, snadno vnímatelnou v hladkosti a kulatosti jeho tříslovin. El Consejo Regulador dala tomuto ročníku oficiální hodnocení Velmi dobrý.
Sklizeň a vinifikace
Hrozny byly sbírány ručně do 20kilových boxů a přepravovány v chlazených vozech do vinařství, aby nedošlo k jejich poškození. Tady byly na 24 hodin ochlazeny na 4 ° C. Po jemném odstopkování prošly novými optickými třídícímy stoly. Dalších 9 dnů hrozny strávily v teplotě pod 10 ° C. Toto “studené namáčení” zvýrazní jejich konkrétní vlastnosti. Po alkoholovém kvašení a maceraci trvající 15 dní, bylo 75% vína dáno do francouzských a kavkazských dubových sudů, kde prošly jablečno-mléčnou fermentací do konce ledna 2017. Během tohoto zrání probíhaly 2 batonáže týdně. Poté víno zrálo 18 měsíců v nových sudech z francouzského dubu (40 %), v použitých francouzských sudech (35 %) a nových sudech z kavkazského dubu (25 %). Víno bylo třikrát “rekováno” tradiční metodou ze sudu do sudu. Lahvováno bylo v květnu 2019.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.