JAK VYBRAT VÍNO Z RIOJY? NÁKUPNÍ PRŮVODCE RIOJA
La Rioja Alta
La Rioja Alta je jedno z nejvýznamnějších vinařství v oblasti Rioja. Bylo založeno v roce 1890 a dnes hospodaří na 400 ha vinic převážně osázených odrůdou Tempranillo a dále Graciano, Garnacha a Mazuelo. Vrcholným vínem vinařství je Gran Reserva 890, které se umístilo v prestižním žebříčku nejlepších 100 vín světa časopisu Wine Spectator na 4. místě.
Vinice a ročník
Hrozny Tempranillo (80 %) pocházejí z třicetiletých vinic La Cuesta a Montecillo, které se nacházejí v Ceniceru a Fuenmayoru. Garnacha (20 %) pochází z vinice La Pedriza v Tudelille (Rioja Oriental), která nabízí bezkonkurenční podmínky pro pěstování této odrůdy. Historický mráz 28. dubna zasáhl některé vinice, ale naštěstí ne ty v Ceniceru (Tempranillo) a Tudelille (Garnacha). Přestože množství tradičně vyrobené pro Ardanzu bylo nižší než obvykle, zrání bylo dokonalé, což umožnilo vyrobit víno s pozoruhodnou svěžestí a velkým potenciálem zrání díky svému silnému obsahu polyfenolů. Jemné a elegantní.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sběr do krabic, s pečlivým výběrem hroznů na vinici. Garnacha byla sklizena o 15 dní později. Hrozny byly přepravovány do vinařství chlazené, aby byla zachována jejich kvalita. Po druhém třídění se přirozeně provedla alkoholová fermentace (při 27 °C) a jablečno-mléčná fermentace. Zrání vždy v našich vlastních sudech z amerického dubu. 36 měsíců pro Tempranillo a 30 pro Garnachu, aby se zabránilo oxidaci. Pětina dubových sudů byla nová, zbytek po 3 vínech. Bylo provedeno 5 tradičních stáčení ze sudu do sudu při svíčkách, aby se ručně oddělily sedimenty a nebylo třeba agresivní filtrování. Lahvováno v březnu 2021.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.