JAK VYBRAT VÍNO Z RIOJY? NÁKUPNÍ PRŮVODCE RIOJA
La Rioja Alta
La Rioja Alta je jedno z nejvýznamnějších vinařství v oblasti Rioja. Bylo založeno v roce 1890 a dnes hospodaří na 400 ha vinic převážně osázených odrůdou Tempranillo a dále Graciano, Garnacha and Mazuelo. Vrcholným vínem vinařství je Gran Reserva 890, které se umístilo v prestižním žebříčku nejlepších 100 vín světa časopisu Wine Spectator na 4. místě.
Vinice a hrozny
Hrozny Tempranillo (80%) pocházejí z 30letých vinic La Cuesta a Montecillo, které se nacházejí ve Fuenmayoru a Ceniceru. Garnacha (20%) pochází z vinice La Pedriza v Tudelille (Rioja Baja) v nadmořské výšce 550 m. Tento 67 hektarový pozemek nabízí bezkonkurenční podmínky pro pěstování této odrůdy. Její půda chudá na živiny, pokrytá balvany, vede k nízkým výnosům hroznů (méně než 5 000 kg / ha) a významné odrůdové typičnosti, bohaté na aroma, s příjemnou a elegantní strukturou.
Jak probíhá vinifikace
Sklizeň začala v polovině října. Hrozny byly sklízeny ručně a přepravovány v chlazených nákladních vozech do vinařství. Alkoholická fermentace probíhala přirozeně při kontrolovaných teplotách. Malolaktická fermentace skončila na konci roku. Zrání probíhalo v sudech od března 2010 – Tempranillo po dobu 36 měsíců v amerických dubových sudech starých v průměru 4 roky a Garnacha po dobu 30 měsíců v amerických dubových sudech. Na závěr byla vína zcelena a plněna do lahví v květnu 2014.
Jaký byl ročník
Bohatá rezerva vody ze zimy umožnila hroznům dosáhnout konce cyklu v dobrém stavu, navzdory značnému teplu a suchu během léta. Déšť v polovině září zpomalil zrání hroznů, což vedlo k dobré alkoholové a fenolické rovnováze. Byl to rozhodující zlom, který vyústil ve vysoce kvalitní ročník, protože od tohoto data až do konce sklizně panovalo příznivé počasí. Oficiální hodnocení tohoto ročníku bylo velmi dobré.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.