JAK VYBRAT VÍNO Z RIOJY? NÁKUPNÍ PRŮVODCE RIOJA
La Rioja Alta
La Rioja Alta je jedno z nejvýznamnějších vinařství v oblasti Rioja. Bylo založeno v roce 1890 a dnes hospodaří na 400 ha vinic převážně osázených odrůdou Tempranillo a dále Graciano, Garnacha a Mazuelo. Vrcholným vínem vinařství je Gran Reserva 890, které se umístilo v prestižním žebříčku nejlepších 100 vín světa časopisu Wine Spectator na 4. místě.
Vinice a ročník
100% Tempranillo z vinic Mayorita, El Bardal a El Rebollar v Rodezno a Alto del Rey v oblasti kolem obce Labastida. Tyto vinice se nacházejí v nadmořské výšce 500-600 metrů a vysazené byly před více než 40 lety v jílovito-vápencových půdách. Ročník je hodnocený jako výborný, společně s léty 2001 a 2015 je dokonce považovaný za nejlepší za poslední století. Povětrnostní podmínky během vegetačního cyklu byly optimální, na vinicích produkovaly velmi zdravé hrozny. Ty byly volné a dobře provzdušněné a díky tomu výjimečně dobře vyzrály. To umožnilo počkat na optimální dobu pro sklizeň každého z pozemků vybraných pro toto konkrétní víno. Výsledkem je, že vína vynikají svou vyvážeností, atraktivní svěžestí a kulatými, hedvábnými taniny, zvláště vhodnými pro zrání a mají vysloveně atlantický charakter, typický pro tuto část Rioja.
Sklizeň a vinifikace
Sklizeň se provádí ručně, hrozny se vybírají už na vinici. Poté jsou uloženy v boxech a odvezeny do vinařství v chlazené přepravě, aby byla zachována jejich celistvost. Po odstopkování a rozdrcení jsou hrozny umístěny do tanků, kde přirozeně probíhá alkoholová a jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo dva roky v sudech z amerického dubu vyrobených našimi vlastními bednáři – první rok v nových a druhý rok v čtyři roky starých sudech. Byla provedena čtyři stáčení tradičním způsobem, od sudu k sudu, kdy se při svitu svíčky oddělil sediment, který vznikl během procesu zrání. Lahvováno v květnu 2022.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.