Vernaccia Di San Gimignano DOCG Campo della Pieve 2017

596

Slámová barva, komplexní a výrazné aroma s tóny citrusových plodů a květin. Na patře je plné, intenzivní a hluboké. Vyniká elegancí a nádhernou strukturou. Dobře se hodí k měkkým nebo polotvrdým sýrům, toskánské specialitě Ribollita (fazolovo-zeleninová polévka) s čerstvou cibulkou a extra panenským olivovým olejem, k houbovému nebo rybímu rizotu.

Nezávislé hodnocení
Gambero Rosso

Skladem

Katalogové číslo: 51-CL-W12-2017 Kategorie:

Il Colombaio di Santachiara

Rodinné vinařství Il Colombaio di Santachiara se zaměřuje především na odrůdu Vernaccia di San Gimignano. Jejich Selvabianca a l’Albereta dostala dokonce ohodnocení Tre Bicchieri (“tři skleničky”), které uděluje největší italský odborný magazín Gambero Rosso. I ostatní bílá i červená vína běžně dostávají vysoká hodnocení “dvě skleničky” a právě vysoká kvalita bílých i červených vín stojí za úspěchem tohoto vinařství.

San Gimignano

Oblast San Gimignano kolem stejnojmenného města v srdci Toskánska je známým vinařským regionem už od dob středověku. Dnes stejně jako v minulosti je hlavní pěstovanou odrůdou slavná Vernaccia di San Gimignano, prý nejlepší italské bílé víno. Specialitou regionu je velká proměnlivost jednotlivých faktorů (vystavení slunečnímu svitu, nadmořská výška, množství srážek a složení půdy) a jejich unikátní kombinace, které mají vliv na chuť výsledného vína. Pokaždé je tak akcentován jiný rys výsledného vína – ovocnost, pikantnost nebo mineralita.

Vernaccia di San Gimignano

Vernaccia di San Gimignano je často označovaná jako nejlepší bílé víno Itálie a byla prvním vínem, které získalo v Itálii apelaci DOC. Pěstovaná byla už ve středověku, podávala se na dvorech králů i papežů. Skvěle se hodí jako aperitif, chuťovkám a lehkým chodům jako jsou rizota nebo těstoviny.

Jak probíhá sklizeň a vinifikace

Na konci září probíhá ruční sklizeň hroznů. Přímo na vinici pak jejich třídění, ty nejlepší jsou vybrané pro toto víno a okamžitě dopravené do sklípku. Po krátkém kontaktu se slupkami se pokračuje fermentací v ocelových nádržích při kontrolované teplotě. Víno zraje na ušlechtilých kvasnicích po dobu 12 měsíců a poté ještě po dobu dalších 3 měsíců v láhvích.

Vinař

Il Colombaio di Santachiara

Odrůda

Země původu

Vinařská oblast

Vinařská podoblast

Kvalitativní kategorie

Ročník

Obsah alkoholu

13,5 % obj.

Objem

0,75 l

Alergeny

Oxid siřičitý a siřičitany

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Vernaccia Di San Gimignano DOCG Campo della Pieve 2017“

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.