JAK VYBRAT VÍNO Z CHIANTI? NÁKUPNÍ PRŮVODCE CHIANTI
Le Cinciole
Stranou civilizace, v kopcích jižně od Florencie vytváří Luca a Valeria Orsini organická nepřikrášlená Sangiovese. Jako u většiny špičkových vinařů je i tady vše podřízeno respektu k přírodě a tradičním výrobním postupům. Pak už ani nepřekvapí, že zrání vína ve sklepě doprovází italská renesanční hudba. Prý to zlepšuje kvalitu. Vinařství Le Cinciole uvádí i největší světová encyklopedie vína od André Dominé mezi nejlepšími toskánskými vinařstvími. A důležité ocenění získalo také od Gambero Rosso, které každý rok hodnotí okolo 22 tisíc italských vín. Pouze tři Chianti Classico ročníku 2014 dostala nejvyšší ocenění “Tre Bicchieri”, jedno z nich je Chianti Classico 2014 od Le Cinciole.
Supertoskánská vína
Termín supertoskánská vína (Super Tuscan) byl zavedený v sedmdesátých letech toskánskými vinaři, kteří nechtěli být svázaní pravidly pro výrobu Chianti. Většina supertoskánských vín dnes používá apelaci IGT Toscana, která dává při výrobě vína vinařům volnost a flexibilitu. Většinou se používají pro výrobu kupáží mezinárodní modré odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah, ale také lokální Sangiovese. Typickým znakem supertoskánských je naopak téměř bez výjimky jejich vysoká cena. Více si o nich můžete přečíst v článku o supertoskánských vínech.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.