Le Cinciole

Organická vína zrozená v Chianti

Společná láska ke krajině a dobrému vínu

Jméno “Le Cinciole” je označení lokality a takto se používá už po staletí, poté co vzniklo z latinského „Le terre di Quintius“. Majiteli jsou manželé Valeria a Luca, kteří sem přišli na začátku devadesátých let a už od začátku jasně věděli, že chtějí dělat ta nejkvalitnější vína vytvořená s respektem k tradici a životnímu prostředí. V průběhu let tvrdě pracovali, aby svůj sen změnili ve skutečnost – vysadili nové vinohrady a přesázeli staré, aby zlepšili kvalitu hroznů, rozšířili sklep a zrenovovali jeho vybavení. Také zrekonstruovali starou farmu s ohledem na ekologickou udržitelnost a v neposlední řadě postavili solární systém, který dnes vyrábí všechnu energii potřebnou na farmě. Dnes je Le Cinciole moderní a dynamická farma, 100% udržitelná.

Půda a vinice

Le Cinciole rozlohou pokrývá asi 30 hektarů; deset hektarů je určeno pro vinice, zatímco zbylou plochu zabírá asi 1000 olivovníků pro produkci oleje. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 430 až 500 metrů nad mořem a jejich hlavní expozice je na jihovýchod. Půda je dominantním faktorem, který charakterizuje zde produkované víno. Z geologického hlediska může být definována jako břidlice. Podloží vinic je tvořené masivem Pietraforte – vápencem, který je typický pro Florencii a dává jí její typicky šedou barvu na fasádách budov – zatímco povrchová vrstva obsahuje jílovité částice, které se vlivem podnebí dále rozpadají na menší a menší a vytváří tak typickou půdu galestro.

Stejně jako půda na vinicích je důležitá i péče, kterou v Le Cinciole vínu věnují. Vždy jde o to, co nejlépe vyzdvihnout a vyjádřit terroir dané oblasti. Valeria a Luca věří, že toho dosáhnou co nejšetrnější péčí – nikdy nepoužívají chemická hnojiva, pro ošetřování rostlin pouze k přírodě šetrné prostředky. Spoustu času věnují každodenní práci na vinici – pravidelnému čištění, provzdušňování a zalévání.

Vína z Le Cinciole

Všechna vína v Le Cinciole jsou vyráběna zásadně z vlastních, ručně sklízených hroznů, které jsou vinifikovány přirozených způsobem spontánní fermentací. Dvě vína jsou „historická“, tzn. vyrábí se už od začátku devadesátých let – „Le Cinciole“ Chianti Classico a „Petresco“ IGT Toscana. První víno je z hroznů Sangiovese sklízených na vinicích v Cinciole a dozrává v tradičních dubových sudech střední velikosti (20 až 25 hl). Naproti tomu Petresco se vyrábí z pečlivého výběru hroznů Sangiovese pocházejících z jediné vinice umístěné v optimální poloze v nadmořské výšce 470 m n.m. a poté dozrává v barelech malé kapacity.

V roce 2000 Valeria a Luca představili několik vín z mezinárodních odrůd, která vznikla z přesvědčení, že za vhodných podmínek půda vždy převáží nad odrůdou. Začali tak vytvářet „Camalaione“, sice z hroznů nepůvodních odrůd jako jsou Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot, ale s chutí typickou pro oblast Panzano.

A úplně nedávno byla do sortimentu vinařství přidána ještě další vína: „Aluigi Chianti Classico Riserva“, méně náročné „Cinciorosso“ a čerstvé a květinové „Rosato“. Nejnovějším vínem je pak „E‘ senza“, víno vyrobené co nejpřirozenějším způsobem, vinifikované dlouhou macerací v amfoře, bez přidání siřičitanů.

Košík

loader