JAK VYBRAT VÍNO Z RIOJY? NÁKUPNÍ PRŮVODCE RIOJA
La Rioja Alta
La Rioja Alta je jedno z nejvýznamnějších vinařství v oblasti Rioja. Bylo založeno v roce 1890 a dnes hospodaří na 400 ha vinic převážně osázených odrůdou Tempranillo a dále Graciano, Garnacha a Mazuelo. Vrcholným vínem vinařství je Gran Reserva 890, které se umístilo v prestižním žebříčku nejlepších 100 vín světa časopisu Wine Spectator na 4. místě.
Vinice a hrozny
Hrozny Tempranillo (80%) pocházejí z 30letých vinic La Cuesta a Montecillo, které se nacházejí ve Fuenmayoru a Ceniceru. Garnacha (20%) pochází z vinice La Pedriza v Tudelille (Rioja Baja) v nadmořské výšce 550 m. Tento 67 hektarový pozemek nabízí bezkonkurenční podmínky pro pěstování této odrůdy. Její půda chudá na živiny, pokrytá balvany, vede k nízkým výnosům hroznů (méně než 5 000 kg / ha) a významné odrůdové typičnosti, bohaté na aroma, s příjemnou a elegantní strukturou.
Jak probíhá vinifikace
Sklizeň začala v polovině října. Hrozny byly sklízeny ručně a přepravovány v chlazených nákladních vozech do vinařství. Alkoholová fermentace probíhala přirozeně při kontrolovaných teplotách. Malolaktická fermentace skončila na konci roku. Zrání probíhalo v sudech od března 2010 – Tempranillo po dobu 36 měsíců v amerických dubových sudech starých v průměru 4 roky a Garnacha po dobu 30 měsíců v amerických dubových sudech. Na závěr byla vína zcelena a plněna do lahví v květnu 2014.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.