Il Colombaio di Santachiara
Rodinné vinařství Il Colombaio di Santachiara se zaměřuje především na odrůdu Vernaccia di San Gimignano. Jejich Selvabianca a l’Albereta dostala dokonce ohodnocení Tre Bicchieri (“tři skleničky”), které uděluje největší italský odborný magazín Gambero Rosso. I ostatní bílá i červená vína běžně dostávají vysoká hodnocení “dvě skleničky” a právě vysoká kvalita bílých i červených vín stojí za úspěchem tohoto vinařství.
San Gimignano
Oblast San Gimignano kolem stejnojmenného města v srdci Toskánska je známým vinařským regionem už od dob středověku. Dnes stejně jako v minulosti je hlavní pěstovanou odrůdou slavná Vernaccia di San Gimignano, prý nejlepší italské bílé víno. Specialitou regionu je velká proměnlivost jednotlivých faktorů (vystavení slunečnímu svitu, nadmořská výška, množství srážek a složení půdy) a jejich unikátní kombinace, které mají vliv na chuť výsledného vína. Pokaždé je tak akcentován jiný rys výsledného vína – ovocnost, pikantnost nebo mineralita.
Vernaccia di San Gimignano
Vernaccia di San Gimignano je často označovaná jako nejlepší bílé víno Itálie a byla prvním vínem, které získalo v Itálii apelaci DOC. Pěstovaná byla už ve středověku, podávala se na dvorech králů i papežů. Skvěle se hodí jako aperitif, chuťovkám a lehkým chodům jako jsou rizota nebo těstoviny.
Jak probíhá sklizeň a vinifikace
Hrozny pro toto víno jsou vždy ručně sbírané a to na konci září. Jsou tříděné přímo na vinici, vybrané hrozny jsou pak dopravené přímo do sklípku, kde se mošt maceruje na slupkách. Fermentace probíhá v ocelových nádržích při kontrolované teplotě.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.