JAK VYBRAT VÍNO Z CHIANTI? NÁKUPNÍ PRŮVODCE CHIANTI
Il Colombaio di Santachiara
Rodinné vinařství Il Colombaio di Santachiara se zaměřuje především na odrůdu Vernaccia di San Gimignano. Jejich Selvabianca a l’Albereta dostala dokonce ohodnocení Tre Bicchieri (“tři skleničky”), které uděluje největší italský odborný magazín Gambero Rosso. I ostatní bílá i červená vína běžně dostávají vysoká hodnocení “dvě skleničky” a právě vysoká kvalita bílých i červených vín stojí za úspěchem tohoto vinařství.
San Gimignano
Oblast San Gimignano kolem stejnojmenného města v srdci Toskánska je známým vinařským regionem už od dob středověku. Dnes stejně jako v minulosti je hlavní pěstovanou odrůdou slavná Vernaccia di San Gimignano, prý nejlepší italské bílé víno. Specialitou regionu je velká proměnlivost jednotlivých faktorů (vystavení slunečnímu svitu, nadmořská výška, množství srážek a složení půdy) a jejich unikátní kombinace, které mají vliv na chuť výsledného vína. Pokaždé je tak akcentován jiný rys výsledného vína – ovocnost, pikantnost nebo mineralita.
Jak probíhá sklizeň a vinifikace
Hrozny jsou sklízeny v poslední třetině září (Merlot) a první třetině října (Sangiovese). Sklizeň probíhá striktně manuálně, hrozny jsou tříděné přímo na vinici a ty nejlepší pro toto víno putují rovnou do vinného sklepa. Vinifikace pak probíhá v nerezových tancích a zrání v betonových nádržích až do lahvování.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.