Ca' di Press
Městečko Monforte d’Alba je centrem oblasti Barolo. Kousek od náměstí zde najdete úžasný Barolo bar, kde si můžete dát něco malého k jídlu, ale hlavně zde mají neuvěřitelné množství vín „po skleničce“.
Poté co jsem pár vín ochutnal, jsem poprosil sympatickou obsluhu, ať mi doporučí nějaké víno k ochutnání. Slečna se ani moc nerozmýšlela a nalila mi barolo vinařství Ca’di Press s tím, že to je první barolo vyrobené dvěma sestrami, které převzaly vinařství po rodičích. To víno bylo tak skvělé, že jsem hned druhý den do vinařství vyrazil.
Ca‘ di Press není pouze malé rodinné vinařství, ale také velký sen. Hrozny tady v obci Perno pěstují už od začátku 20. století, ale poté se vždy prodávaly větším vinařstvím a víno se vyrábělo pouze pro rodinu a přátele. Před několika lety se v Ca‘ di Press rozhodli vyrobit svůj první ročník Barola. Na svět přišlo 4 tisíce láhví Barola ročníku 2018 a pár z nich jsme dovezli domů a můžete je tak ochutnat i vy.
Barolo
Barolo je obec ve stejnojmenné vinařské oblasti v Piemontu a také regionální název pro vína z odrůdy Nebbiolo, které vděčí Barolo i celý Piemont za své renomé. Vinařská oblast Barolo je pravděpodobně nejznámějším DOCG v Itálii a stejnojmenné víno je typické svou světlou barvou, charakteristickým aroma růží a dehtu a mimořádně velkým potenciálem archivace.
Nebbiolo
Vína z odrůdy Nebbiolo jsou považovaná za jedna z nejlepších italských červených vín, na severu Itálie jde bezkonkurenčně o nejlepší modrou odrůdu vůbec. Hrozny Nebbiolo jsou základem pro proslulá vína Barolo a Barbaresco a Nebbiolo je známé spíše pod těmito regionálními jmény. I když se pěstuje i jinde, jsou to právě italské regiony Piemont a Lombardie, kde se urodí největší část celosvětové produkce těchto hroznů. Název je odvozený z italského slova nebbia, které znamená mlha. Právě mlhavé podzimy jsou společně s horkými léty typické pro kraj Piemontu a Nebbiolo je odrůda nejlépe adaptovaná na toto počasí.

Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.