Barolo 2018

1,314

100% Nebbiolo z hroznů z vinic s jiho-východní expozicí. Po odstopkování probíhá v nerezových tancích fermentace s macerací ve styku se slupkami po dobu asi 25-30 dnů. Kvašení je přirozené, bez přidání kvasinek. Víno se nečiří ani nefiltruje. Zraje v nerezových tancích asi 8 měsíců, poté pokračuje v odpočinku ve velkých sudech ze slovinského dubu (25-30 hl) po dobu 20 měsíců a nakonec zraje asi rok v láhvi. Tohoto ročníku bylo vyrobeno pouhých 4000 láhví.

Intenzivní rubínově červená barva, bohaté granátové odlesky. Vůně je bohatá a komplexní, složená z náznaků zralého červeného ovoce, jako jsou švestky a třešně, s náznaky tabáku, dubu a koření. Chuť je teplá, s dobře strukturovanou tříslovinou, vyvážená a s vynikající perzistencí. Výborné k pokrmům z červeného masa, zvěřiny, dušeného masa, ke zralým sýrům a čokoládě.

Jen 5 skladem

SKU: 53-CP-R31-2018 Kategorie:

Ca' di Press

Městečko Monforte d’Alba je centrem oblasti Barolo. Kousek od náměstí zde najdete úžasný Barolo bar, kde si můžete dát něco malého k jídlu, ale hlavně zde mají neuvěřitelné množství vín „po skleničce“.

Poté co jsem pár vín ochutnal, jsem poprosil sympatickou obsluhu, ať mi doporučí nějaké víno k ochutnání. Slečna se ani moc nerozmýšlela a nalila mi barolo vinařství Ca’di Press s tím, že to je první barolo vyrobené dvěma sestrami, které převzaly vinařství po rodičích. To víno bylo tak skvělé, že jsem hned druhý den do vinařství vyrazil.

Ca‘ di Press není pouze malé rodinné vinařství, ale také velký sen. Hrozny tady v obci Perno pěstují už od začátku 20. století, ale poté se vždy prodávaly větším vinařstvím a víno se vyrábělo pouze pro rodinu a přátele. Před několika lety se v Ca‘ di Press rozhodli vyrobit svůj první ročník Barola. Na svět přišlo 4 tisíce láhví Barola ročníku 2018 a pár z nich jsme dovezli domů a můžete je tak ochutnat i vy.

Barolo

Barolo je obec ve stejnojmenné vinařské oblasti v Piemontu a také regionální název pro vína z odrůdy Nebbiolo, které vděčí Barolo i celý Piemont za své renomé. Vinařská oblast Barolo je pravděpodobně nejznámějším DOCG v Itálii a stejnojmenné víno je typické svou světlou barvou, charakteristickým aroma růží a dehtu a mimořádně velkým potenciálem archivace.

Nebbiolo

Vína z odrůdy Nebbiolo jsou považovaná za jedna z nejlepších italských červených vín, na severu Itálie jde bezkonkurenčně o nejlepší modrou odrůdu vůbec. Hrozny Nebbiolo jsou základem pro proslulá vína Barolo a Barbaresco a Nebbiolo je známé spíše pod těmito regionálními jmény. I když se pěstuje i jinde, jsou to právě italské regiony Piemont a Lombardie, kde se urodí největší část celosvětové produkce těchto hroznů. Název je odvozený z italského slova nebbia, které znamená mlha. Právě mlhavé podzimy jsou společně s horkými léty typické pro kraj Piemontu a Nebbiolo je odrůda nejlépe adaptovaná na toto počasí.

Vinař

Ca' di Press

Odrůda

Vinařská oblast

Kvalitativní kategorie

,

Ročník

Archivace až do

2038

Obsah alkoholu

14,0 % obj.

Objem

0,75 l

Alergeny

Oxid siřičitý a siřičitany

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Barolo 2018“

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *