Weingut Pöckl

Kultovní červená vína z Rakouska

Cesta k dokonalosti

Červená vína od Pöckla provází pověst špičkových vín nejen v Rakousku. Vinařství dostává nejvyšší počet pěti hvězd v prestižním rakouském vinařském magazínu Falstaff, ve kterém ročně ohodnotí téměř deset tisíc vín a sedm tisíc vinařů. Jen pro zajímavost – z rakouských vinařů vyrábějících červená vína se toto podařilo už pouze dvěma dalším.

Pöcklovi chtějí, aby jejich vína zrcadlila zvláštnosti regionu, jeho podnebí, terroir, stejně jako pečlivou práci vinařů na vinici a ve sklepě. Snaží se co nejvíce přiblížit ideálu dokonalého vína. Aby toho dosáhli, osvojili si takový způsob práce, který je co nejblíže přírodě. Nekopírují vína z jiných regionů nebo zemí a nevysazují odrůdy podle jejich momentální popularity. Nepoužívají laciné triky, aby každý rok vyprodukovali uniformně stejná vína.

Místo toho kombinují přírodní postupy a tradici s moderními technologiemi a prosazují pravidlo, že ve sklepě nedoženete to, co jste zanedbali na vinici. Příkladem takového přístupu je třeba omezení výnosů sklizně a přísná selekce hroznů. Výsledná vína jsou pak poctivá, plná charakteru a ceněná pro svou kvalitu, výborné zrání v čase a typickou „pöcklovskou“ chuť.

Stoletá rodinná tradice

Příběh rodinného vinařství začíná v roce 1910, kde se Albert Pöckl vrátil do Rakouska po desetiletém pobytu v americké Minnesotě. Položil základy rodinné farmy, kde se tehdy mimo pěstování vína věnoval ještě pěstování dalších plodin a chovu zvířat. Měl podnikavého ducha a kromě farmy vedl společně se svou ženou Katharinou ještě místní hospůdku.

V roce 1954 přebírá farmu Theodor Pöckl, který se už soustředí hlavně na vinice. Společně se ženou Magdalenou rozšířili farmu na 10 ha. To byl dobrý základ pro další rozvoj za dalšího pokračovatele rodinné tradice – Theodorova a Magdalenina syna Josepha. Řízení farmy převzal v roce 1979, aby se o sedm let později opět předefinoval zaměření farmy. S manželkou Theresou se rozhodli pěstovat pouze červené variety.

S ohledem na místní klima a složení půd vysadili dobře známé regionální odrůdy – Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent a Pinot Noir – a současně začali experimentovat s mezinárodními odrůdami – Merlot a Cabernet Sauvignon. Pro Josepha bylo víno opravdovou vášní a snažil se neustále získávat nové znalosti. Cestoval po dalších vinařských regionech a zemích a během návštěv si vyměňoval zkušenosti s dalšími vinaři, diskutoval o zvláštnostech jednotlivých odrůd i různých technikách zrání. I na základě těchto zkušeností se ve vinařství začali v roce 1989 používat barikové sudy a od roku 1990 se kromě jednodruhových vín vyrábí u Pöcklů také cuvée z červených odrůd.

Úspěšná současnost

V současnosti pokračuje rodinná tradice už čtvrtou generací vinařů. René Pöckl, syn Josepha a Theresy, se o rodinné vinařství stará společně se svou maminkou a manželkou Evou. Plocha vinic patřících Pöcklovým v Mönchhofu a jeho okolí se během posledních několika desítek let podstatně rozrostla na nynějších 40 ha. Mnoho z připojených vinic patří ke špičkovým vinařským lokalitám.

Současně jsou ale všechny vinice stále soustředěné v blízkosti vinařství, aby se mohlo co nejrychleji zareagovat na aktuální rozmary počasí, jako je sucho, krupobití, bouře nebo mráz. Neméně důležitá je také dokonalá znalost půdy na jednotlivých vinicích a odrůd, které se sem nejlépe hodí. Po desetiletích zkušeností s prací na vinicích Kaiserberg, Rappühl, Pohnbühl, Langberg, Wiesacker nebo Herrenjoch takové zkušenosti Pöcklovým rozhodně nechybí a umožňují jim ve spolupráci s přírodou vyrábět úžasná vína.

Dnes jsou Pöcklova vína, charakteristická intenzivními ovocnými tóny, nezpochybnitelnou elegancí a výraznými tříslovinami, uznávaná a oblíbená v Rakousku i mimo něj. Jejich kvalitu potvrzuje také množství prestižních ocenění – například pro cuvée Rosso e Nero, Admiral a Rêve de Jeunesse.