Ohlédnutí za Wine Prague 2017

Letošní Wine Prague se konal už po třetí, jde o největší a nejdůležitější vinařskou akci v ČR. Letos si ho nenechalo ujít 337 vystavovatelů z ČR i zahraničí a 8.460 návštěvníků. Vstupné je tisíc korun, což je poměrně hodně i třeba v porovnání s Prowein v Düsseldorfu, ale vstupenka platí po všechny tři dny.

VINOTERIA měla společný stánek se Zdeňkem Fojtíkem z Čejkovic. Tím pádem jsme se dostali do haly českých a moravských vinařů. Nebyli jsme tam se zahraničními víny sami, občas jsme sice museli naše umístění v hale vysvětlovat, ale na druhou stranu jsme byli přímo v centru největšího dění na veletrhu.

Moselské víno…

Naše „vlajková loď“ je moselské víno, proto jsme měli na stánku poměrně velký výběr a nebyl snad nikdo, komu by nechutnalo. Přeci jen nabízíme něco trochu jiného, než se dá koupit třeba v Lidlu. Trochu jsem byl překvapený, že větší zájem byl o suchý Alte Reben než třeba polosuchý feinherb. Bockstein Kabinett měl famózní úspěch, cena 605 Kč však není pro každého. Proto takováto vína dávám na degustace, aby se mohla alespoň ochutnat.

… a ta ostatní

Zájem vzbuzoval Naturbursch od Thomase Haretera díky nevšední, ručně kreslené etiketě, která krásně doplňuje toto příjemné bio víno. Stejně jako informace, že barva na etiketě pochází také z hroznů.

Druhý den jsme vystavili na pult i Pinot Noir 2011 od Pöckla, rozhodně jedno z nejlepších rakouských červených vín. Našlo se několik lidí, kteří poznali špičkového vinaře a rádi tohle výjimečné víno ochutnali. Jsem rád, že mezi nimi byl i president veletrhu pan Michal Šetka, který tak nezapřel pověst odborníka na víno. Pinot Noir od Pöckla ocenila i řada moravských vinařů, kteří přišli na náš stánek ze zvědavosti nebo za Zdeňkem Fojtíkem.

Z bílých vín jsme ještě dávali ochutnat toskánskou Vernaccia di San Gimignano a veltín a riesling z Wachau. Obě vína chutnala a byla překvapením pro ty, kdo je neznali.

Nejen bílá vína potřebovala chladit

Samotnou kapitolou bylo vedro ve výstavní hale, které stoupalo úměrně se zvyšujícím se počtem návštěvníků. U nás bylo asi úplně největší, protože jsme byli uprostřed haly, kde byl největší ruch a chybělo větrání. Zatímco v neděli před veletrhem a vždy dopoledne byla teplota příjemná jak pro lidi, tak pro vína, se zaplňující se halou stoupala až k opravdu nepříjemným hodnotám. Dokonce jsme museli chladit i červené víno.

Moje hodnocení

Na Wine Prague jsme byli poprvé. Rozhodně to není levná záležitost, ale získané kontakty za to stojí. Máme kontakty na řadu lidí, hlavně z Prahy, takže doufám, že brzy začneme pořádat degustace i v Praze a VINOTERIA tady bude víc vidět.

Na závěr ještě jedna věc mimo víno. V naší hale byl stánek Boutique Gurmán, který mě nadchnul. Jde o sýrárnu z Frýdku Místku, která svoji práci dělá s nadšením. Možná se s jejich produkty setkáte na mých degustacích.

0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Košík

Top