Château Pesquié

Vinařství na úpatí hory Mont Ventoux spravované už třetí generací vinařů z rodiny Chaudière

Historie vinařství

Existují důkazy o pěstování vína v Château Pesquié již před dvěma tisíce lety. Nedávný nález hrnčířské dílny a pozůstatku vinařství z římské éry 30 let p.n.l. potvrzují, že region je jedním z nejstarších míst produkujících víno ve Francii.

Během staletí měnilo vinařství majitele a přecházelo z jedněch rukou do druhých – včetně baronů z Mormoironu, lorda z Maubec a markýze de Reilhanette. Dnešní podoba zámečku pochází z období okolo roku 1750. Je typická semetrickým uspořádáním s centrálním vchodem vedoucím do haly, ze které stoupá schodiště do soukromé části zámku. Nádherné stromořadí lemující příjezdovou cestu pochází také z této doby.

Název Pesquié je odvozený z latinského „pescarium“ označujího malý rybníček pro chov ryb a zdroj vody, což byla v suché Provence vzácná komodita. Zámek byl vybudován na mimořádném místě křížení dvou potůčků, které byly zakryty kameny a na nich byl postavený zámek. Západní okraj panství je ohraničen třetím potůčkem. Dostatek vody v jinak velmi suché krajině dovolil zkrášlit zahradu patnácti fontánami. Chateau Pesquié je skutečně magickým místem.

Rodina Chaudière

V sedmdesátých letech minulého století koupili Château Pesquié manželé Odette a René Bastide od potomka známého francouzského spisovatele Alphonse Daudeta. Shodou okolností byla také v roce 1973 ustanovena apelace AOC Côtes du Ventoux a Chateau Pesquie se stalo jejím průkopníkem. Od tohoto okamžiku se začíná preferovat kvalita před kvantitou. René a Odette vinařství od základů změnili a z této doby pochází dnešní réva stará 35 až 40 let.

V polovině osmdesátých let se dcera Bastidetových vdala za Paula Chaudièra, který se vzdal kariéry lékaře a začal se také věnovat rodinnému vinohradnictví. Měl k tomu všechny předpoklady, protože jeho otec Charles Chaudière byl profesorem na vinařském institutu v Orange a v jeho rodině byla 150-letá tradice pěstování vína. Rodina Chaudièrových žila v Alsasku až do jeho obsazení Německem v roce 1871, kdy odešli do Alžírska, kde začali pěstovat víno. Manželé Chaudièrovi procestovali za vínem celý svět, aby poznali největší vinařské regiony – Napa Valley, Bordeaux, Oregon, Burgundy, Piedmont, Rioju a další.

Za počátek dnešního vinařství Château Pesquié se považuje rok 1989, kdy opustili místní vinařské družstvo. Měli štěstí, jejich první víno byl báječný ročník 1990 a jejich Quintessence 1990 je i nyní skvělé víno. V té době bylo pod apelací Ventoux AOC sdruženo méně než deset vinařů, takže rodina Chaudiére byla v začátcích jejím skutečným pionýrem. A průkupníky byly i v oblasti udržitelnosti – už v osmdesátých letech opustili konvenční zemědělství a začali usilovat o bio certifikaci, kterou získali jako jedno z prvních nezávislých vinařství. Udržitelnost navíc v Château Pesquié není jen o způsobu pěstování révy – vinařství například díky solárním kolektorům vyrobí více energie než jí spotřebuje.

V roce 2003 převzali vinařství synové Alexandre a Frédéric a pokračují v rodinné tradici – využít potenciál vynikajícího terroiru Ventoux a vyrábět mimořádná vína udržitelným způsobem. Kromě toho založili také novou řadu vín Le Paradou. Chateau Pesquié si tak stále drží pozici jednoho z nejvýznamnějších vinařství apelace Ventoux AOC a oblasti jižní Rhony.

Vinice

Terroir Château Pesquié na úpatí hory Mont Ventoux („větrná hora“) je unikátní díky své poloze na rozhraní dvou světů – Alp a Středomoří. Zdejší mikroklima je dokonce jedno z nejstudenějších v oblasti jižní Rhôny. Příznivé mikroklima společně s velmi vápenatým podložím a dostatkem vláhy vytváří podmínky pro výrobu skvělých vín.

Vinařství je rozložené ve třech vesnicích – Mormoiron, Blauvac a Ville-sur-Auzon. Jižní svah Mont Ventoux je obdařený mimořádným přídělem slunce (roční průměr 8 hodin denně a až 12 hodin v červenci). Mistral, častý severní vítr, upevňuje suché klima, které je ideální pro kultivaci zdravé révy.

Díky vyšší nadmořské výšce (mezi 300 a 400 m n.m.) a vlivu hor profituje Château Pesquié ze studenějšího klimatu než má zbytek jižní Rhony. Velký rozdíl teplot mezi dnem a nocí pomáhá vytvářet excelentní harmonii vína, posiluje jeho barvu, koncentraci a svěžest.

Během letních nocí stoupá teplý vzduch k vrcholu Ventoux, odkud naopak přichází chladnější vzduch. Ventoux je oblast, kde hrozny dozrávají nejpozději z celé jižní oblasti Vallée du Rhône. Chateau Pesquié je právě v místě tohoto nejpozdějšího dozrávání! To zaručuje jemnost a eleganci vín z tohoto vinařství.

Pěstované odrůdy

Pro Château Pesquié je typická velká různorodost podloží i odrůd. Vinice mají vápencové podloží, přítomné jsou ale i různé druhy jílů a trocha pískovité půdy, které dál zvyšují geologickou diverzitu tak typickou pro oblast Ventoux a Mormoiron zvlášť. Různorodost půd v oblasti se projevuje i na první pohled – teplé barvy jílů a písků kontrastují s bílým vápencem a vytváří dech beroucí scenérie.

Geologická diverzita navíc nachází svůj protipól i v množství pěstovaných odrůd. V oblasti jižní Rhôny je také silná tradice kupaží a ačkoliv se jedná o jižní část, díky chladnějšímu klimatu v okolí Mont Ventoux spíše připomíná severnější teroár. Hlavními odrůdami vinařství jsou Grenache, král jižní Rhôny, a Syrah, král severní Rhôny. Tyto dvě hlavní doplňují další odrůdy jako Cinsault, Carignan, Mourvèdre, Roussane, Viognier, Clairette, Chardonnay