Le Paradou

Svěží vína z Provence od Château Pesquié

Příběh vín Le Paradou

Značka vín Le Paradou je stará pouze několik let, její tvůrci mají ale za sebou dlouhou rodinnou tradici výroby vína. Bratři Alexandre a Frédéric pochází z rodiny Chaudière, která v oblasti Ventoux vyrábí vyhlášená vína už po generace. Rodině patří vinařství Château Pesquié a tuto značku nesou i jejich vína, která mají apelaci  AOC Côtes du Ventoux. Alexandre a Frédéric se ale v roce 2005 rozhodli vytvořit úplně novou řadu vín, u které nemusí být omezení pravidly apelace a budou mít naprostou volnost při výrobě svěžích a podmanivých vín.

Proč Le Paradou?

Mohlo by se zdát, že název „Paradou“ znamená ve starobylém provensálském jazyce d’oc „ráj“. Je pravda, že letní oběd s těmito víny v prosluněné krajině jižní Francie nemá k ráji daleko (podívejte se na video dole na stránce). Přesto je původ a význam slova jiný. „Paradou“ je název pro staré vodní mlýny, které byly kdysi v této části Francie rozšířené.

Jeden takový mlýn, postavený ve 12. a 13. století na břehu říčky Auzon, je i na pozemcích Château Pesquié. Používal se při zpracování vlny a látek (pomocí místního jílu se provádělo tzv. valchování a jíl sloužil také jako látka absorbující z vlny mastnotu), později k lisování olivového oleje. Dnes slouží jako dům pro hosty. Mezi obcí Mormoiron a Mazan jsou ještě 3 další takové mlýny.

Vína pro radost a setkávání

Le Paradou je nejmladší a nejpřístupnější řada vín od Château Pesquié, která jsou jako dělaná pro každodenní a přitom tak cenné momenty – letní rodinné obědy, neformální setkání s přáteli… Jsou to vína určená spíše na piknikové stoly na rodinném brunchi než bíle prostřené stoly luxusních restaurací. Zároveň jsou skvělým úvodem do poznávání typických odrůd z oblasti Rhôny a Languedocu předtím než postoupíte ke komplexnějším AOC vínům ze Château Pesquié. A v neposlední řadě jsou důkazem, že Francie nabízí vína se skvělým poměrem ceny a kvality.

Tradiční odrůdy v nejčistší podobě

Vína Le Paradou jsou zamýšlena jako nejčistší a nejsvěžejší interpretace velkých odrůd jižní Francie a údolí Rhôny – Grenache, odrůda původem ze Španělska, přinesená do Francie už ve středověku, ve 20. století znovu vzkříšený a dnes velmi populární Viognier a původní provensálská odrůda Cinsault. Požadavku na čistotu a svěžest podléhají i postupy při výrobě – fermentace probíhá velmi krátce a výhradně v ocelových tancích nebo kádích, nikdy ne ve dřevě. Vinice nejsou jižně orientované, aby výsledná vína byla co nejsvěžejší a výborně pitelná (i tak dostávají vinice nadprůměrnou dávku slunečního svitu díky středomořskému podnebí). U Viognieru je velká pozornost věnovaná datu sklizně, aby si hrozny uchovaly svou přirozenou kyselost. Při výrobě se klade důraz také na udržitelnost – používá se minimální množství syntetických látek a naopak se upřednostňují tradiční postupy například ruční plení.