Klubový večer s víny z Čejkovic

Konečně došlo na dlouho plánovanou ochutnávku moravských vín z třetí největší vinařské obce Čejkovice. Právě dorazil jako na zavolanou ročník 2016 od Zdeňka Fojtíka, k nim jsem přidal pár kousků od Libora Veverky a Petra Bízy. Celkově se degustovalo 10 vín, potom bylo dalších sedm k dispozici pro volnou degustaci, takže nabídka byla rekordní.

Bublinkami to začalo

Na začátek byl příjemný Cabernet Moravia Rosé Frizzante (nabídka je omezená, zájemci neváhejte s objednávkou) a po něm trochu jiná kategorie – Trisekt kvašený dva roky v láhvi. Trisekt zaujal, velmi jemné perlení a krémová chuť mu dívají punc výjimečnosti. K bublinkám jsme párovali toasty s kaviárem a schwarzwaldskou šunku.

Souboj 2015 proti 2016

Po bublinkách následovala vertikální degustace Chardonnay a Pálava, obojí ročník 2015 a 2016. Chardonnay 2015 je výjimečné bílé víno, ročník 2016 si s ním nezadá, ale potřebuje se ještě trochu zakulatit. Přesto některým 2016 chutnal víc. Mezi Pálavami byl rozdíl výraznější. Dvašestnáctka je nabušená polosuchá Pálava, dvapatnáctka její suchá verze, obě si našly zájemce. Možnost najednou porovnat víno různých ročníků opravdu bavila. K bílým vínům se párovaly dva sýry – jemný cheddar a výraznější Old Dutch.

Na řadě jsou rarity

Z rarit byl na řadě nejdříve Ryzlink rýnský od Petra Bízy vyrobený metodou sur lie, kdy víno leželo šest měsíců na kalech. To mu dává sytou, až oranžovou barvu, a nezvyklou plnost a aroma. Byla to trefa do černého. Rulandské šedé od Libora Veverky je aromatické víno s medovým aroma a lehce okrovou barvou.

Červené na závěr

Nejdříve byl Neronet, okamžitě identifikovatelný tmavou, sépiovou barvou. Velmi umírněná tříslovina a kyselina mu dávají ještě nějaký čas na zrání. Stejně je na tom Zweigeltrebe z řady elegance Zdeňka Fojtíka. Opravdu elegantní červené, plné s výraznou ovocnou chutí a parádním kořenitým závěrem. K červeném se párovaly sušené tmavé klobásy a šly k sobě nádherně.

Volná degustace

Z volné degustace jsme ochutnali letos velmi dobrý Veltlín, má skvělý poměr cena/kvalita, Cabernet blanc, který vyrábí Vinařství Fojtík jako jedno ze dvou v republice. Rulandské šedé jsme si porovnali v základní i verzi elegance. Nejlepší víno večera však byl pravděpodobně Pinot Noir, který je oprávněně Průvodce nejlepšími víny České republiky 2016-17 hodnocen 88 body. Je to naprosto skvělé červené, které se bez problému vyrovná zahraničním vínům.

Degustační lístek

1. CABERNET MORAVIA FRIZZANTE 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
2. TRISEKT 2013
Petr Bíza, Čejkovice
3. CHARDONNAY POZDNÍ SBĚR SUCHÉ 2015
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
4. CHARDONNAY VÝBĚR Z HROZNŮ SUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
5. PÁLAVA VÝBĚR Z HROZNŮ SUCHÉ 2015
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
6. PÁLAVA VÝBĚR Z HROZNŮ POLOSUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
7. RYZLINK RÝNSKÝ POZDNÍ SBĚR SUR LIE 2015
Petr Bíza, Čejkovice
8. RULANDSKÉ ŠEDÉ VÝBĚR Z HROZNŮ 2015
Libor Veverka, Čejkovice
9. NERONET POZDNÍ SBĚR 2015
Libor Veverka, Čejkovice
10. ZWEIGELTREBE ELEGANCE 2013
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
11. VELTLÍNSKÉ ZELENÉ KABINETNÍ SUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
12. RYZLINK RÝNSKÝ POZDNÍ SBĚR SUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
13. CABERNET BLANC MORAVSKÉ ZEMSKÉ SUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
14. RULANDSKÉ BÍLÉ POZDNÍ SBĚR SUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
15. RULANDSKÉ ŠEDÉ POZDNÍ SBĚR SUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
16. RULANDSKÉ ŠEDÉ ELEGANCE RESERVE SUCHÉ 2016
Zdeněk Fojtík, Čejkovice
17. PINOT NOIR SUCHÉ 2013
Libor Veverka, Čejkovice

0

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *