Beaujolais nouveau je červené víno vyrobené z odrůdy Gamay z oblasti Beaujolais jižně od Burdungska. K prodeji je uvolněno vždy třetí čtvrtek v listopadu, což je právě dnes.
Jde o velmi zdařilý marketingový tah, který vede pravidelně každý rok k závodům o získání prvních lahví „božolé“. Dokonce se v šedesátých letech minulého století opravdu závodilo, kdo přiveze do Paříže první láhev beaujolais. To přilákalo pozornost médií a Beaujolais Noveau se stalo národní záležitostí a posléze se událost rozšířila do celého světa.
Pro francouzské vinaře z oblasti Beaujolais je to možnost prodat běžné víno za dobrou cenu a také poměrně brzy po sklizni utržit peníze za svoji produkci.
Jak se Beaujolais vyrábí? Hrozny Gamay se musí sklízet ručně, poté jsou nasypány do velkých nádob (76 m3) a naplněny oxidem uhličitým. Spodní hrozny se sami rozdrtí hmotností horních vrstev, začínají kvasit a produkovat další oxid uhličitý, který vyvolá kvašení zbývajících hroznů. Výsledné víno je svěží, s výrazně ovocnou chutí a velmi nízkým obsahem tříslovin.
Odborníci mohou diskutovat o smyslu konzumace mladého vína, o možnosti jeho archivace a spoustě dalších detailů. Pro nás je důležité, že je právě třetí čtvrtek listopadu a nové „božolé“ je tady a můžeme zvolat: „It’s Beaujolais Nouveau Time!”.