Tradice tohoto vína sahá až do devadesátých let, kdy Paul Chaudière v Pesquié osázel odrůdou Chardonnay tři hektary vinic, aby dokázal, že i ze svažitých vinic ve Ventoux může vzejít elegatní a svěží Chardonnay. Jeho synové Frederic a Alexandre pokračují v tradici výroby totoho vína se skvělým poměrem kvality a ceny.
Jasná zlatá barva, čirá a zářivá. V nose velmi aromatické, evokující bílé květiny (napříkla hloh) se slušnou mineralitou. V ústech vyvážené a svěží, aroma bílých květin, citrusů, mineralita. Hodí se jako aperitiv nebo ke grilovaným rybám a bílým masům (jak pečeným tak s omáčkami), k sýrům jako je morbier nebo Comté a tvrdým kozím sýrům. Z dezertů bude skvělé k pájům a salátům z exotického ovoce.
“Svěží a jemná definice odrůdy, která není obvyklá v těchto výškách.” (14,5/20 – Gault Millau 2013, ročník 2012)
Chardonnay je skvělý společník díky své univerzálnosti. Zároveň je dokonale proměnlivým chameleonem, kdy chardonnay z jednotlivých oblastí variují od lehkých suchých až po plná tělnatá vína z dubových sudů. Víc o této odrůdě, která byla v sedmdesátých letech noční můrou francouzských vinařů a souboji mezi francouzskými a kalifornskými víny zjistíte přímo v článku o Chardonnay.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.