Červená vína z Burgenlandu a mnohem více…

Burgenland je nejteplejší oblastí Rakouska a na ploše 14 tis. ha vinic – což odpovídá zhruba rozloze moravských vinic – se vyrábí hlavně vyhlášená červená vína.

V listopadu vyzkoušíme, jestli jsou opravdu tak dobrá, jak se říká.

Na degustaci jsem připravil červená vína od čtyř vinařů z oblasti Neusiedlersee. Hvězdou večera by měl být Cabernet z roku 2011, který byl oceněný experty z Vinaria i Falstaff. Nyní je v nejlepší formě, takže se máme na co těšit.

Protože listopad je měsíc mladých vín – svatomartinského a beaujolais – zařadil jsem je do degustace také. Budete mít jedinečnou příležitost obě porovnat na jednom místě, nicméně beaujolais bude zařazeno pouze do druhé degustace, protože oficiálním termínem jeho prodeje je vždy třetí čtvrtek v listopadu, což je letos 17. listopad.

Jaká vína se budou ochutnávat?

Bublinky na začátek

Na úvod bude tradičně šumivé víno, tentokrát výjimečný burgenlandský muškát.
Muskat Frizzante, Weingut Siegl, 285 Kč

Svatomartinská od Fojtíka

Poté budou následovat dvě svatomartinská vína z nabídky Vinařství Fojtík z Čejkovic. Zvláště Müller Thurgau prý konečně letos dosahuje mimořádné kvality, takže se máme na co těšit.
Müller Thurgau Svatomartinské 2016, Vinařství Fojtík, 159 Kč
Svatovavřinecké rosé Svatomartinské 2016, Vinařství Fojtík, 159 Kč

Beaujolais Paul Sapin

Beaujolais Nouveau 2016, Paul Sapin, 205 Kč
Beaujolais Villages Nouveau 2016, Paul Sapin, 229 Kč
Obě jsou lehké, ovocné, svěží a snadno pitelné víno. Po loňském krásně ovocném a šťavnatém ročníku slibuje Beaujolais opět úspěch a podle všeho se bude jednat o skvělý ročník.

Červená vína ze slunné strany Rakouska

Dále budeme pokračovat blokem červených vín z Burgenlandu:
Cuvée rot 2014, Weingut Siegl, 210 Kč – představuje tip na slušné červené víno za dobrou cenu.
Merlot Sinner 2013, Weingut St. Zehetbauer, 404 Kč – jde o jemný a originální merlot, který nejdříve kvasil 3 měsíce v nerezových tancích a poté zrál 12 měsíců ve starých dubových sudech.
Chronos 2013, Weingut Hareter, 648 Kč – představuje vlajkovou loď vinařství Hareter, které vyrábí pouze bio vína. Víno je vyrobeno z odrůd zeweigelt a bläufrankisch (frankovka) z keřů starých 41 let. Má obrovský potenciál zrání ještě 11 let! (pouze 14/11/2016)
Blaufränkisch Zeiselberg 2014, Weingut Hareter, 367 Kč– parádní „biofrankovka“ s minerálním charakterem a kořenitou chutí. Dobře hodnocené víno, které stojí za ochutnání. (pouze 22/11/2016)
Cabernet 2011, Weingut Peter Schandl, 678 Kč – víno je vyrobeno z odrůd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, hrozny pochází z keřů starých 43 let. Toto víno má ocenění Vinaria Weinguide a Falstaff Wineguide.

Sladká tečka na závěr

Bouvier Beerenauslese 2000, Weingut Siegl, 532 Kč – na závěr bude „sladká tečka“ v podobě 16 let starého výběru z bobulí! Ochutnáme další vyhlášenou kategorii Burgenlandu – dezertní vína.

Součástí degustace bude tentokrát i snoubení červeného vína s paštikou z kachních jater s mandlemi, obalené slaninou.

Po degustaci můžete posedět u dalších vín z Burgenlandu, která budou k dispozici, nebo si dát třeba večeři.

Udělejte si příjemný večer s přáteli!

Termín:

úterý 22. listopadu 2016, od 18:00

Místo:

Hnízdo snů, Úzká 208, Hradec Králové

Cena degustace:

350 Kč

V ceně je zahrnuto:

  • 8 (10) degustačních vzorků vína 0,5 dcl
  • paštika z kachních jater s mandlemi, obalená slaninou
  • stolní vody, bílé pečivo
  • odborný výklad 
  • kupón na nákup vín z Burgenlandu se slevou

UŽIJTE SI PŘÍJEMNÝ VEČER S ČERVENÝMI VÍNY Z BURGENLANDU

Místo na degustaci si rezervujte na info@vinoteria.cz. Počet účastníků je omezený.

0

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Košík

loader