V jakém věku jsou německé rieslingy nejlepší

Tzv. „off-dry“ německé ryzlinky jsou jedna z nejvhodnějších vín pro zrání na světě vůbec. Vysoký obsah cukru a kyseliny tato vína předurčuje k archivování více než kterákoliv jiná. Jediným problémem dlouhé životnosti je, že zrají velmi pomalým tempem, jinými slovy, může trvat dekády, než se víno rozvine z jedné fáze do druhé. Na druhou stranu se tato vína nikdy nedostanou za svůj zenit a vždycky poskytují potěšení z konzumace. Nejlépe se ke zrání hodí vyšší kategorie německých přívlastkových polosuchých a (polo) sladkých rieslingů – Kabinett, Spätlese a Auslese.

Vína archivace

1-5 roků:

Během tohoto období je víno většinou beze změny. Květinové vůně jsou poměrně agresivní a nabízí nakyslou vůni citrusů a čerstvých peckovin, bílých a fialových květů, bylinné tóny jako třeba sladká bazalka. Tato vína nebudou mít skoro žádné pikantní vůně.

5-15 roků:

Nyní vína vstoupila do fáze, kdy mají relativně svěží, ovocné vůně a květnatost, ale ztratily část vášnivé energie svého mládí. Vnímání rovnováhy cukru a kyselin v tomto období často vede u těchto vín k výrazné sladkokyselé krémové textuře, která je neatraktivní pro některé konzumenty.

15-25 roků:

Během tohoto období se vína začínají výrazně rozvíjet. Jejich ovocná kvalita se posune z čerstvého ovoce do sušeného a koncentruje se. Květinová vůně se změní na více koncentrované parfémy. Do vín se začne pomalu „vkrádat“ více příchutí sušených bylin jako rozmarýnu a šalvěje. V této době se začínají v chuti objevovat petrolejové tóny. Vnímání sladkosti vína se zmenšuje, stejně jako se mění chemická forma cukrů ve víně.

25+ roků:

Zvláště u vyšších přívlastkových kategorií (Spätlese, Auslese) je to okamžik, kdy se plně projevuje majestát rieslingů a rodokmen řadící je k velkým a komplexním vínům světa. Není vůbec neobvyklé, že vína z 50., 60. a 70. let se stále ukazují v dobré formě. V tomto věku se z vína stává bohatá směs pikantních a ovocným aromat. Vnímání cukru se dále snižuje, ale přitom se sladkost stále přidává do struktury vína.

Mohlo by Vás také zajímat